In de winter is het voor de imker een rustige tijd. Hij heeft de drukte van met zijn bijen reizen naar plaatsen waar bloemen massaal bloeien en honing slingeren achter de rug. De imker heeft zorggedragen dat ieder volk bijen ten minste 12 kg. voorraad wintervoer heeft.
Ogenschijnlijk lijkt een bijenstal in de winter een oord van rust. Dit is absoluut niet het geval. Als de kou invalt, vormen de 15.000 tot 20.000 bijen in de kast een hartvormige tros. De bovenste bijen nemen een snufje voer naar binnen van uit de voorraad wintervoer en verwerken dit om tot lichaamswarmte. Deze warmte geven ze af aan de andere bijen in de wintertros, hierdoor blijft de tros bijen op een temperatuur van rond 15 graden Celsius. Al vriest het steendik, de tros blijft op deze temperatuur.
Eind januari – begin februari gaat de koningin in het midden van de tros eitjes leggen. Rond dit centrum wordt de temperatuur opgevoerd tot rond de 35 graden Celsius. De mensen denken rond die tijd aan de Elfstedentocht, maar de bijen werken alreeds naar de lente toe.
In februari bloeien hazelaar, sneeuwklokje en krokus. Wanneer de dag temperatuur rond 10 graden is, bezoeken de bijen deze bloemen. Het stuifmeel van deze bloemen, is onderdeel van het voer voor de nieuwe aanwas bijen. Eind februari – begin maart bloeien wilg, speenkruid en andere vroegbloeiers. Het bijen volk wil snel op sterkte zijn om de bloemen in de rijk bloeiende lentebloesem te kunnen bezoeken. De koningin dient daarom al vroeg te starten met eieren leggen en dit elke dag sterk uit te breiden. In de maand mei kan de koningin haar eigen gewicht per dag aan eieren leggen. Eind mei heeft het bijenvolk een aantal van rond 60.000 bereikt.
De imker van DrentsGoed streekproducten tracht nu met een maximaal aantal bijen de rijk bloeiende gewassen te bezoeken. Miljoenen bijen worden nu ingezet om nectar binnen te halen, die wordt bewerkt tot heerlijke honing. Bij mooi weer en voldoende “dracht” kunnen de imkers vaker in de zomer goudgele honing uit Drenthe oogsten. Honing van distel, linde, klaver of heide heeft een eigen smaak. Elke oogst heeft zijn eigen karakter en eigen smaaknuance. DrentsGoed streekproducten imkers mengen honing niet tot een standaardsmaak. Hierdoor wordt deze honing dan ook zo gewaardeerd.
De in Nederland gewonnen honing kristalliseert dikwijls binnen korte tijd en kan soms zo hard worden dat ze slecht smeerbaar is. DrentsGoed honing wordt na het slingeren geroerd tot het kristalliseren is begonnen. Hierdoor ontstaat een fijnere structuur, een crèmige honing. De honing komt hierdoor als een smaakvol en goed smeerbaar product op uw tafel. Eet u smakelijk!
Contactpersoon: Gerhard Habers
06 2089 5527